Een Hoop Leven

Grond, humus en compost

Samenvatting

Een Hoop Leven is voor iedereen die wil begrijpen wat er gebeurt binnenin een composthoop en hoe je met deze kennis puike compost kunt maken voor de tuin en potplanten.
Het is niet alleen een praktische gids, volop anekdotes en tips, maar geeft ook inzicht in grond, humusvorming en bodemleven.
Het boek is rijk geïllustreerd door Anjo Mutsaars en biedt een groot aantal activiteiten die samen met kinderen zijn uit te voeren.

Uit de Pers

'Dit is echt compost maken voor gevorderden'
'Grappig en begrijpelijk geschreven'
'Frisse en levendige stijl met veel anekdotes'
'Het boek staat boordevol informatie'

Uit de Inhoud

Wormen stellen veel minder eisen aan hun huisvesting dan hamsters of vissen. Een eenvoudige kunststof opbergbak volstaat. De bak moet ondoorzichtig zijn want wormen zijn immers grondbewoners en hebben een afkeer van licht. Het deksel hoeft niet op de bak want als je goed voor je wormen zorgt, blijven die zitten waar ze zitten.
Op de bodem van de bak leg je grind of takjes. Daarop komt een wormenbed van papiersnippers, stro, houtkrullen of tuingrond. Dit wormenbed moet minstens 5 centimeter dik zijn en vochtig. Als het bed is opgemaakt kunnen de wormen erin.

De kringloop van stoffen in de natuur:

  • gras groeit van zonlicht, kooldioxide uit de lucht en water en mineralen uit de grond;
  • konijnen eten gras, produceren keutels en gaan evenals een grasplant uiteindelijk dood;
  • microben en bodemdieren breken keutels, dode konijnen en verwelkte grassprieten af, waarbij de oorspronkelijke kooldioxide, water en mineralen weer vrijkomen;
  • enzovoorts enzoverder tot in alle eeuwigheid.

Door verwering ontstane grond is voor boeren niet goed genoeg. Nog geen 10 procent van het aardoppervlak bestaat uit geschikte landbouwgrond. De rest is te droog, te nat, te zout, te rotsig, permanent bevroren of met een metersdikke laag ijs bedekt. De belangrijkste opgave van een boer is dan ook om vruchtbare grond te maken, te beginnen met de bouwstenen: zand, klei en slib.
De meeste grond bestaat uit een mengsel hiervan en kan sterk verbeterd worden zoals boeren al duizenden jaren doen door braaklegging, wisselteelt en de toevoeging van mest en compost.

Een tocht naar 'het huuske' was geen pretje. Het rook er zelden fris, in de zomer stikte het er van de vliegen en 's winters was het er ijskoud en stikdonker. Bovendien moeten mensen ook plassen en poepen als het regent en waait, ook 's nachts. Logisch dat mannen graag om het hoekje van de stal piesten en vrouwen een po aanschaften voor zichzelf en hun kinderen. Dit 'nachtwater' is waardevol spul. Urine is een prima bron van stikstof fosfor en kalium en een zegen voor de composthoop.