Schol in de Noordzee

Een biografie van de platvis en de Nederlandse visserij

Uit de Pers

'Een saluut aan het zeeleven, de biologen die de vis onderzoeken en de mensen die hen vangen' [Volkskrant]

'Zelfs de beleidsverhalen zijn niet saai' [NRC]

'Daar ligt een wondertje in de vitrine' [Trouw]

'Het boek leest als een hedendaagse roman en ik heb het dus ook in één ruk uitgelezen' [Visserij Nieuws]

'Wat een prachtig boek! Werkelijk op elke bladzijde de moeite waard' [Louise Fresco]

 

Uit de Inhoud

Het uiterlijk van een platvis heeft op het eerste gezicht weinig vissigs. Niks kegelvormige kop en torpedovormig. Het lijkt wel of iemand een schelvis de ogen uitrukte, hem daarna op z'n zij legde, er een paar maal flink met een deegroller overheen ging, de ogen weer op de bovenkant terugzette en er tot slot wat oranje verf op spatte. Het resultaat is een gestippeld tapijtje met twee gesteelde knopjes erop en een wat rafelige rand.

Voor een visser is de zee niet meer eindeloos. De meeste grenzen en schatten, zowel in de breedte als in de diepte, zijn wel zo'n beetje in kaart gebracht. Was het voorheen nog mogelijk elders met succes een walvis te harpoeneren of je netten in de buurt van een andere vissoort uit te zetten, dit is inmiddels voorgoed voorbij. De zee is met de beste wil van de wereld niet meer als een onuitputtelijke bron te beschouwen.

Natuurverschijnselen zoals een zeebodem, platvis of visbestand zijn behoorlijk grillig, de uitkomsten van experimenten blijken vaak onzuiver en wiskundige modellen voldoen lang niet altijd. Voor een visserijbioloog is een waterdichte bewijsvoering dan ook verre van eenvoudig. Wat hij wel kan vaststellen is of een aannemelijk lijkende bewering over vis en zee ook echt aannemelijk is. Met zomaar wat roepen komt hij niet meer weg.

Bottrappen was een even eenvoudige als doeltreffende manier om bij laag water vis te vangen. Je had er alleen een paar goede ogen, stevige voeten en een scherp gepunte stok voor nodig. Wanneer een door ondiep water wadende bottrapper op een platvis stapte, hield hij die met beide voeten op z'n plaats en doorboorde hem met een speer.